Możesz, tylko czy warto pakować się w futurę? Nie lepiej będzie wziąć np. Centrę Plus 74Ah?
Akumulator - jak kupić mądrze
Zwiń
X
-
Ja zamiast tych seryjnych 60-66Ah w TDI wkladam zawsze 77Ah i daje rade. Bo do tej pory zawsze byly grane te Futury
[ Dodano: Sro 15 Sty, 14 20:32 ]
Dobra, kupilem Bannera 74Ah Power Bull. Nominalnie 680A, na testerze Bannera wykazuje prad rozruchowy na poziomie 720A i napiecie spoczynkowe 12,6V po zdjeciu z polki sklepowej. Tak wiec, jest szansa ze bedzie dawal rade.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kornatMożesz, tylko czy warto pakować się w futurę? Nie lepiej będzie wziąć np. Centrę Plus 74Ah?
W lutym będę kupować akumulator i to są póki co moje dwa typy.
Centra plus 74ah - 290 zł
Centra futura 72 ah - 308 złTempo!! I tak cały tydzień, życie idzie jak na spidzie!
Komentarz
-
-
Ponieważ te wszystkie z mocnym prądem rozruchowym są wyżyłowane przez co posiadają cieńsze płytki a za tym idzie, krótka żywotność. Co do gwarancji to różnie z nią bywa, oczywiście były przypadki że uznali. Ja osobiście obsługuję 3 auta w domu i każdy z jeździ na Futurze bo w tamtych latach była bardzo zachwalana. U mnie jeździ od 9.2009r. która jeszcze żyje i dwie kupione 9.2010 w tym jedna już się wykańcza tuż po gwarancji. Kolega w sklepie już w tamtym roku mi mówił że Futurę przestaje sprowadzać bo miał trochę zwrotów.
Jeżeli dobrze kojarzę to Centra Plus ma odkręcane korki przez co zawsze można dolać wody.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PixonZamieszczone przez kornatMożesz, tylko czy warto pakować się w futurę? Nie lepiej będzie wziąć np. Centrę Plus 74Ah?
W lutym będę kupować akumulator i to są póki co moje dwa typy.
Centra plus 74ah - 290 zł
Centra futura 72 ah - 308 złOpony i felgi nowe-ceny hurtowe
Mobile phone: 501-517 687/668-39 64 74
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mattyah4x4na zrobieniu łaski i regeneracji prądem impulsowym zapewne :lol:
sle do sedna
jesli masa czynna nie opadla i nie ma nieciaglosci połączeń pomiędzy celami to mozna pokusic sie o odtworzenie poprawnych warunków prądowych.
mozna tez kombinować z chemią i stabilizowac elektrolit solami ale nie znamy budowy konkretnego akumulatora i przy pomylce mozna ubić akumulatorów.
[ Dodano: Nie 26 Sty, 14 14:45 ]
Zamieszczone przez rytcherNie wiem na czym. Ale ja mam i nie narzekam wczoraj mi odmówił posłuszeństwa ale to przez to że dzień wcześneij był odpalany i gaszony z 7-9 razy i małe trasy przez tydzień.
Komentarz
-
-
rytcher, mój akumulator ma już 10 lat i jest od nowości w aucie. W związku z tym tam już raczej nie ma co regenerować i trzeba zasuwać do sklepu po nowy.
Też się zastanawiam nad tym prostownikiem CTEK MX coś tam, żeby doładowywać od czasu do czasu ten nowy akumulator żeby mu żywotność przedłużyć. Chyba, ze ktoś zna jakieś alternatywy tańsze. W lidlu nie ma tego polecanego przez wielu prostownika.Tempo!! I tak cały tydzień, życie idzie jak na spidzie!
Komentarz
-
-
jesli nienadzorowane ladowanie to ctek najtanszy
jesli nie zostawiasz na noc to lidl biedrona itp.
ctek rusza od 2 v inne od 7 albo 8 co ma znaczenie jak cos wyżlopie energie do zera.
najwazniesza jest prewencja. zwlaszcza w nowych bateriach....
sa jeszcze bosh exide magnetti marelli defa optimate.
moc mysle ze ctek mx 5.0 powinien byc odniesieniem bo naladuje i male motocyklowe i wielkie krowy do 120 ze spokojem. oczywiscie 12V.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Pixonrytcher, mój akumulator ma już 10 lat i jest od nowości w aucie. W związku z tym tam już raczej nie ma co regenerować i trzeba zasuwać do sklepu po nowy.
Też się zastanawiam nad tym prostownikiem CTEK MX coś tam, żeby doładowywać od czasu do czasu ten nowy akumulator żeby mu żywotność przedłużyć. Chyba, ze ktoś zna jakieś alternatywy tańsze. W lidlu nie ma tego polecanego przez wielu prostownika.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pedrosjesli nienadzorowane ladowanie to ctek najtanszy
może jeszcze papu mu dawać trzeba i na nocnik wyciągać ? :szeroki_usmiech
ładuje, naładuje to przestaje, a później konserwuje... taki cetek w wersji "budget" :lol:
u mnie lidl daje rade podładować i utrzymać 180 Ah (dwa aku spięte równolegle), mam już drugi z lidla i polecam
(chociaż poprzedni z lidla musiałem po paru latach wyrzucić, bo przez "planowe postarzanie produktu" zachorował na zimne luty i nie chciało mi się z nim za pindziesiąt złotych piendrolić...)Diesel Service Śmietana
43-210 Kobiór
ul. Kobiórska 77 tel. (32) 218 86 16
uwaga
nie robimy pompowtryskiwaczy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mattyah4x4Zamieszczone przez pedrosjesli nienadzorowane ladowanie to ctek najtanszy
może jeszcze papu mu dawać trzeba i na nocnik wyciągać ? :szeroki_usmiech
ładuje, naładuje to przestaje, a później konserwuje... taki cetek w wersji "budget" :lol:
u mnie lidl daje rade podładować i utrzymać 180 Ah (dwa aku spięte równolegle), mam już drugi z lidla i polecam
(chociaż poprzedni z lidla musiałem po paru latach wyrzucić, bo przez "planowe postarzanie produktu" zachorował na zimne luty i nie chciało mi się z nim za pindziesiąt złotych piendrolić...)
teoretycznie jest nienadzorowany ale moj przypadek mnie nauczyl ze lidlowemu nie ufam.
najpierw spadlo napiecie ponizej 12v potem bialy dym z prostownika i aku stracil cudownie reszte pojemnosci.
trafilo na mnie dlatego kupilem cteka ... oby dziala jak najdluzej
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez himiDoładowywanie aku to też kiepskie rozwiązanie. Ja tak zasiarczyłem rok temu aku w Touranie. Jeździłem wyłącznie krótkie trasy przez kilka miesięcy, po mieście. W rok zabiłem aku, mimo doładowywania prostownikiem
to co piszesz, jest sprzeczne wewnętrznie... a później ktoś to czyta i wyciąga fałszywy i pochopny wniosek, że doładowywanie jest be :|
doładowywanie prostownikiem nie mogło być przyczyną, jak to piszesz, zasiarczenia - bo prawidłowe doładowywanie prostownikiem jest ekwiwalentem doładowywania akumulatora przez alternator, nieprawadaż?
albo miałeś do niczego prostownik, albo znacznie więcej pobierałeś z akumulatora (plus jakaś upływnośc ponad standard) niż go doładowywałeś prostownikiem - po prostu miał mocno ujemny bilans, cały czas na pograniczu rozładowania :roll:
Zamieszczone przez Pixonmattyah4x4, ok. 230 zł. Cena spora, ale patrząc na allegro wzięcie ma i to bardzo duże.
za te pieniądze masz trzy ładowarki z lidla, robiące dokładnie to samoDiesel Service Śmietana
43-210 Kobiór
ul. Kobiórska 77 tel. (32) 218 86 16
uwaga
nie robimy pompowtryskiwaczy
Komentarz
-
Komentarz